44589_I_Alicia Gimenez - Spinoza

Conferencia Spinoza

Foto portada Hombres Desnudos

Op 24 november 2016 was het weer tijd voor de jaarlijkse conferentie wiens naam het leven van de Nederlandse filosoof van Sefardisch-Joodse afkomst eert: Baruch Spinoza. Op deze bijeenkomst kwamen in het verleden altijd de grote figuren uit de Spaanse literatuur. Daarom is dit initiatief één van de meest prestigieuze conferenties geworden die onderwezen wordt in het Spaans. De Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met de Spaanse ambassade, het Instituto Cervantes en de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA), heeft mogelijk gemaakt dat deze lezing dit jaar werd gegeven door de Spaanse schrijfster Alicia Giménez Bartlett.

Zoals verwacht was de zaal vol: overal mannen in pak, enthousiaste dames, grijze docenten, nieuwsgierige onderzoekers, maar ook heel veel luidruchtige studenten. Toen de professor Shelley Godsland het podium opkwam om haar gast te presenteren was iedereen stil en aandachtig. Ze introduceerde de schrijfster als “een oude vriendin die door haar opstandigheid, talent, intelligentie en slechte gewoontes een referentiepunt wist te worden voor schrijvers en onderzoekers wereldwijd”.

Bartlett heeft haar lezing  “Europa: jóvenes, cultura y medios de transporte” genoemd. Ze heeft door middel van eigen anekdotes aangetoond hoe belangrijk  de studiebeurs, goedkoop openbaar vervoer en de beslissingen van de overheden zijn voor de toekomst van Europa. De Spaanse zei het voorrecht te hebben gehad dat ze in haar jeugd gebruik kon maken van de spoorwegen om te reizen naar andere landen voor heel weinig geld. Volgens haar is dat de juiste manier om in contact te komen met jonge mensen en een uitwisseling te maken van culturele en sociale waarden. De actuele overheden van de meeste Europese landen doen niet genoeg om de academische groei van jongeren te stimuleren en dat moet veranderen, zei Bartlett. Met zulke uitspraken werd de opstandigheid bevestigd waar mevrouw Godsland het eerder die avond over had.

Na een lange maar interessante lezing, veel handtekeningen en de nodige foto’s was er nog maar weinig tijd om over haar laatste boek te praten, Hombres Desnudos (Naakte Mannen). De schrijfster werd voor dit werkstuk bekroond in 2015 met de eervolle prijs Planeta. De roman vertelt het verhaal van een paar volwassen mannen die hun baan verliezen en door verschillende omstandigheden zich gedwongen voelen om te werken als strippers in een nachtclub. De vrouwen in het boek kiezen hun carrières  boven elke relatie of familie-compromis. Barlett laat met haar nieuwe personages zien dat de economische crisis die Spanje beheerst, elke persoon drastisch kan veranderen. Een verhaal vol onschuld, vriendschap, kwaadwilligheid, liefde, intriges en heel veel seks, echt een aanrader!

Door Merrichel Glenda González

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *